7 beauty triků a tipů, které vám zachrání léto

  Kategorie: Lifestyle,
25. čen'21

Léto je konečně tady. Dovolená, dlouhé, slunečné dny, odpoledne u bazénu, večery s přáteli, drinky s ledem, minimum oblečení... Představa dokonalého léta je opravdu nádherná, ale už pár minut strávených na horkém vzduchu, který se nehýbe, si může vyžádat svou daň. Přinášíme vám beauty triky, které zachrání i tu nejnepříjemnější situaci.

Jak bojovat s krepatějícími se vlasy, make-upem, který se roztéká a jak zachránit nedokonalé opálení? Léto je plné skvělých zážitků, ale přináší s sebou i nástrahy, které důvěrně zná každá žena. Víme, jak si užít léto naplno a v plné kráse, o kterou vás nepřipraví ani extrémně horké počasí.

Oteklé oči

Trápí vás senná rýma nebo jiná alergie, která způsobuje otok očí? Tento jev je v podstatě obranná reakce organismu, který na boj s alergií uvolňuje histamin. Ten může dráždit oči a vysoké teploty je zase mohou vysušovat, což příznaky ještě zhoršuje.

Řešení: Prevencí a první pomocí na boj s alergiemi jsou samozřejmě léky, které vám předepíše váš alergolog. Pomáhá také přikládání studených obkladů. Pokud vás pravidelně trápí otoky očí, držte v mrazničce textilní hadřík, kterým si jemně otírejte oči nebo si lehněte a přikryjte si jím oči a oční okolí.

Zánět vyvolaný alergií účinně snižuje i Pycnogenol, výtažek z borovicové kůry. Dlouhodobé řešení také poskytují speciální oční kapky na předpis. Ve vlhkých očích se alergeny nemohou zachytit, proto je třeba oči neustále zvlhčovat. Pomůže i nošení slunečních brýlí, ty rovněž blokují alergeny, které mají bez brýlí k očím volný přístup.

Beauty trik tvar

Krepatějící se vlasy

Trpí vaše vlasy v létě více než jindy? Slunce, písek, vítr, vlny a vlhkost vzduchu mohou i z té nejkrásnější hřívy vytvořit krepatějící vlasy, po kterých nikdo netouží. Právě zvýšená vlhkost vzduchu, která na nás čeká u moře, způsobuje nárůst objemu vlasů, ale ne právě žádoucím způsobem. Naše vlasy jsou pak nekontrolovatelné, což znají zejména majitelky vlnitých, suchých a teplem poškozených vlasů.

Řešení: Pokud jste se staly obětí krepatění vlasů, můžete se s tím prostě smířit. Existují přece různé pomůcky pro úpravu vlasů, které vytvářejí přesně takový efekt a vy za to nemusíte zaplatit ani cent! V létě si však takové vlasy vyžadují zvýšenou péči – zkroťte je vlasovými oleji nebo speciálními spreji. První pomoc vlasům poskytne i "ulízaný" koňský ohon.

Hledáte spíše dlouhodobé řešení? Sáhněte po hydratačním šamponu s glycerinem, který blokuje vlhkost a zabrání krepatění. Snažte se naopak vyhnout šamponům s obsahem sulfátů, které zbavují vlasy přírodních olejů a zbytečně je vysušují. Omezte také mytí vlasů na 2–3 krát týdně a vyhýbejte se tepelné úpravě vaší hřívy. V případě, že si bez ní neumíte péči o vlasy představit, používejte přípravky na ochranu vlasů, které vaše vlasy ochrání až do 230 °C.

Popraskaná chodidla

S popraskanou pokožkou na chodidlech bojujeme každé léto. K jejímu popraskání dochází tehdy, když je pokožka suchá, což v létě není žádný problém. Mnohem častěji chodíme bosí nebo nosíme obuv s otevřenou špičkou a patou a vystavujeme nohy suchému počasí. Popraskané paty však létu nesvědčí, protože vaše chodidla vidí opravdu každý.

Řešení: Jednoduchým a nejznámějším řešením je koupel na nohy a následné použití pemzy, kterou hravě odstraníte popraskanou a odumřelou kůži. Po této proceduře si důkladně nakrémujte chodidla, ideálně krémem s obsahem kyseliny mléčné a natáhněte si ponožky. Po několika nocích s namazanými chodidly v ponožkách budou vaše nohy jako z magazínu.

Příčinou popraskaných chodidel může být však i nevhodná obuv. Špatně padnoucí boty způsobují zbytečné tření a zhoršují stav vašich chodidel. Mnohem častěji se péči o nohy budete muset věnovat i v případě, že nosíte zejména obuv s otevřenou patou. Pokud je vaše pokožka na chodidlech i přes důkladnou péči stále podrážděná nebo dokonce bolí, neváhejte se obrátit na dermatologa.

Beauty trik opalenie

Spálená pokožka

O tom, jak se chránit před spálením pokožky, všichni dobře víme, ale i přesto se mnozí z nás vracejí od moře či bazénu se spálenou pokožkou. Spálit se může kdokoli s jakýmkoli odstínem pleti. Platí však, že lidé se světlejší pokožkou, kteří mají méně melaninu, jsou na spálení náchylnější.

Řešení: Spálená pokožka vyžaduje co nejrychlejší reakci a zmírnění bolesti. Sáhněte po chladivem gelu s aloe vera nebo krému s hydrokortizonem. V žádném případě se nepokoušejte zakrýt spálenou pokožku make-upem. Ten může zhoršit zánětlivou reakci.

Spálení se však dá i předejít, a to velmi jednoduše – opalovacím krémem. Ten je vhodné nanášet každé dvě hodiny. Postačí vám opalovací krém s ochranným faktorem SPF 30, který poskytuje až 98% ochranu. Nepodceňujte ani oblačné počasí – slunce ukryté za mraky může mít stejnou sílu jako jeho přímé záření na pokožku. A samozřejmě vyhýbejte se přímému pobytu na slunci mezi 11. a 15. hodinou.

Nedokonalé opálení

Přinesly jste si domů krásnou bronzovou pokožku s nedokonalostmi? Velmi snadno se může stát, že slunce vás opálí podle tvaru plavek, výstřihu na tričku či výřezů na botách, po kterých nikdo netouží.

Řešení: Expresním řešením je použití samoopalovacího krému nebo tmavého make-upu, který tyto nedokonalosti zakryje. Tak jako v předchozím bodě, i v tomto případě však doporučujeme používání krémů na opalování, které zpomalí spálení pokožky (ano, i opálení je spálení, ačkoli vypadá hezky a je žádané). Pokud se často pohybujete na slunci, můžete také vyzkoušet nošení různých střihů plavek, topů a šatů, čímž se vyhnete opálení pouze v jedné oblasti.

Roztékající se make-up

Nikdo nechce v létě vypadat jako mýval nebo klaun, ale kombinace vysokých teplot a make-upu dokáže pořádně potrápit. Horké počasí způsobuje pocení a pot vystupující na pokožku "odsouvá" vrstvu make-upu, ať už jde o oční stíny, řasenku, rtěnku nebo samotný make-up.

Řešení: Pokud jste již vytáhly paty z domu a cítíte, že váš make-up vás začíná zrazovat, přiložte si na pleť bavlněný hadřík a "vysajte" pot a vlhkost. Následně na pleť naneste novou vrstvu pudru. Hledáte dlouhodobé řešení, které bude fungovat jako prevence nežádoucího roztékání? V drogerii vybírejte produkty bez oleje a vyhýbejte se i těm, které obsahují silikon. Ten sice může vytvářet pocit jemné, hebké pleti, ale na slunci může působit těžce a zároveň rychleji taje. Ideální je během léta minimalizovat množství dekorativní pleťové kosmetiky a vsadit zejména na tónované hydratační krémy a lehké pudry.

Beauty trik pedikura

Zničená pedikúra

Konečně přišel ten vysněný čas roku, kdy se můžete pochlubit krásnou pedikúrou. Ne vždy však pedikúra "přežije". Příčinou může být nesprávná technika lakování, nekvalitní lak či nedostatečně zaschlý lak. Odlupování laku však může způsobit i tření o ponožky nebo boty, pobyt na pláži a dokonce skryté kožní problémy, které způsobují odlupování vrchní vrstvy nehtů.

Řešení: Zachránit zničenou pedikúru můžete i v případě, že nemáte mnoho času. Koneček nehtu zbruste jemným pilníkem a na odštěpenou plochu nehtu naneste vrstvu laku. Nechte zaschnout a následně nalakujte celou plochu nehtu. Nezapomeňte také na vrchní, ochranný lak.

Chcete se problému se zničenou pedikúrou úplně vyhnout? Nalakujte si nehty v dostatečném předstihu před akcí, dovolenou, ale i před sportováním a spánkem. Pokud chcete, aby vaše pedikúra zůstala nedotčená několik týdnů, dopřejte jí dostatek času na pořádné zaschnutí. Chodidla nechte nezakrytá až 12 hodin po pedikúře a vyhněte se tomu, aby se v tomto čase otiskla, například na deku.