8 benefitů ticha pro fyzické i duševní zdraví

  Kategorie: Lifestyle,
22. říj'21

Ticho je v dnešní době plné hudby neustále hrající v pozadí, podcastů, rozhovorů s kolegy, kamarády a rodinnými příslušníky nebo i dopravy a letadel létajících nad našimi hlavami velmi vzácné. Avšak ticho léčí. Vědí to lékaři, psychologové, mniši, i lidé, kteří jsou na denní bázi obklopeni hlukem. Přinášíme vám 8 důvodů, proč je občas dobré oddat se tichu.

Čas strávený v tichu může mít významný vliv na naše psychické i fyzické zdraví. Ano, absence zvuků a hluku v mnoha evokuje samotu a osamělost, ale možná i vy zjistíte, že ticho vás naplňuje stejně jako přítomnost různých zvuků. Dejte tichu šanci a objevte jeho pozitiva.

Zlepšuje vaši koncentraci

Nedokážete se v práci soustředit ani na jednoduchou úlohu, která vám ještě nedávno nedělala problémy? Vypněte hudbu, poproste kolegy o pár minut ticha, popřípadě odejděte pracovat do místnosti, kde budete sami. Je vědecky dokázáno, že ticho nám pomáhá lépe se soustředit na vykonávanou činnost, snižuje kognitivní zátěž a také úroveň stresu. Bez vnějších podnětů hluku se dokážeme mnohem lépe koncentrovat na roli, kterou máme před sebou, protože jí věnujeme plnou pozornost. Dejte alespoň na chvíli sbohem multitaskingu a vyzkoušejte pracovat v tichu. Ne nadarmo se i při testech a zkouškách ve škole vyžaduje ticho.

Může snížit krevní tlak

Vysoký krevní tlak je často tichým zabijákem. Trápí velké množství lidí, avšak ne každý mu připisuje důležitost a léčí se na něj. Pokud jste si toho naložili na svá ramena příliš a bez přestávky pracujete, můžete být nemile překvapeni zvýšenou hladinou stresu a krevního tlaku. Krevní tlak zvyšuje i pobyt v hlučném prostředí, ať už jsou to nákupní centra, diskotéky, svatby, nebo „pouze“ nonstop zapnuté rádio v kanceláři. Trpíte vysokým krevním tlakem a často podléháte stresu? Dopřejte si během dne namísto tříminutové písničky raději tři minuty ticha. Zdraví vám poděkuje.

Benefity ticha dievca

Stimuluje růst mozku

Uklidnění a utišení mysli může příznivě ovlivňovat zdraví našeho mozku. Věděli jste například, že už dvě hodiny ticha dokážou stimulovat růst nových buněk v mozkové oblasti, která souvisí s pamětí a emocemi? Výzkum to sice potvrdil zatím jen u myší, ale protože víme, že ticho léčí, podobné výsledky by se možná vyskytly i u lidí.

Zklidňuje rychlé myšlenky

Rychlé myšlenky, tzv. racing thoughts (doslova závodní myšlenky) jsou projevem úzkosti. Ticho vám v tomto případě zpočátku možná nepřipadá jako vhodná forma terapie, protože právě v tichu na povrch vyplouvají mnohé myšlenky, které jindy zatlačujeme do pozadí. Ticho nám však může přinést duševní pohodu a paradoxně nás naučí nepřemýšlet. Chce to jen trochu cviku, ale dá se to. Vždy, když si najdete pár minut v tichu, soustřeďte se pouze na to, co vás obklopuje, vnímejte každý detail v místnosti (nebo v přírodě) a nevšímejte si myšlenek, které se derou na povrch.

Dostane hladinu kortizolu pod kontrolu

Pozitivní vliv ticha na stres jsme již zmínili v souvislosti s vysokým krevním tlakem. Delší působení nepříjemného hluku může vést ke zvýšenému uvolňování stresového hormonu kortizolu. Dlouhodobě zvýšený kortizol zase vede k psychickým problémům, přibývání na váze, trávicím potížím a v neposlední řadě i k problémům se spánkem. Pokud si neumíte svůj život představit bez ruchu velkoměsta, nákupních center, burácejících koncertů či různých oslav, nezapomeňte občas zpomalit a vychutnat si pár chvil ticha.

Benefity ticha sluchadla

Pomůže se spánkem a nespavostí

Spánek ve tmě a tichu má na organismus blahodárné účinky a kvalitu spánku by určitě neměl nikdo podceňovat. Nepříznivě se na ní mohou podepsat zvuky z vnějšího prostředí, a to zejména v případě, že bydlíte v městském paneláku. Kvalitní noční odpočinek však začíná již před samotným uložením se do postele. Velmi důležitá je spánková hygiena, se kterou byste měli začít minimálně hodinu před spaním. Zpomalte, telefon odložte stranou a místo sledování filmu či seriálu se raději začtěte do knihy nebo se vydejte na procházku na čerstvém vzduchu.

Naučí vás prožívat přítomnost naplno

Mnozí lidé mají potřebu ticho okamžitě vyplňovat nějakou aktivitou, rozhovorem, hudbou, prohlížením sociálních sítí nebo sledováním televize. V této uspěchané a hektické době máme prostě všichni pocit, že musíme být neustále v pohybu a že nicnedělání je špatné. Když vás zase chytne impuls dělat něco, zastavte se, posaďte se a zůstaňte v tichu alespoň na pár minut. Taková relaxace vám umožní naplno si vychutnat přítomný okamžik a uvede tělo do parasympatického stavu. V tomto stavu dochází k uvolnění svalstva, trávení a celkovému odpočinku.

Podporuje kreativitu

Čistá mysl je často klíčem ke kreativitě. Nedaří se vám v práci, ve škole nebo vám chybí inspirace. Možná jste přemotivováni hlukem, který vás neustále obklopuje a nepomáhají ani sociální sítě, z nichž na vás každou chvíli vyskakují příspěvky, které by vás měly inspirovat. Chvilka ticha může nakopnout vaši kreativitu a inspirovat vás k tvorbě. Inspirace, kterou hledáte, je často ukryta uvnitř vás, ale kvůli hluku z okolí nemáte možnost objevit ji.

Ticho léčí a určitě s námi budou souhlasit všichni, kteří již objevili jeho blahodárné účinky. Vneste i vy do svého života trochu ticha. Vychutnejte si jízdu autem alespoň občas bez rádia, během procházky nebo běhu nechte sluchátka doma, vypněte film, který vám bezdůvodně hraje v pozadí a začněte vstávat o pár minut dříve než ostatní členové rodiny. Ranní ticho domu před probuzením zbytku rodiny je k nezaplacení.