Nervy k prasknutí? 6 triků, které vám pomohou uvolnit se

  Kategorie: Lifestyle,
14. zář'21

Nezáleží na tom, zda ve světě zuří pandemie, život vám občas dá zabrat i bez všudypřítomného koronaviru. Tlaky zaměstnavatele, rodiny, přátel, dětí nebo jiné události dokážou připravit o nervy i tu nejsilnější osobnost. Jak nepodlehnout tlaku a co dělat, když už dál prostě nemůžete?

I na vás zřejmě vyskakují ze všech stran tipy a triky na to, jak být více produktivní, společensky aktivní, jak si vybudovat ten nejlepší cvičební plán, co jíst, jak vychovávat děti, proč nakupovat slow fashion... Někdy je však nových informací příliš a když se k tomu přidají očekávání okolí, kolaps je na dosah ruky. Naučte se zpomalit, filtrovat informace, které v životě nepotřebujete a dejte si pauzu. Váš nervový systém vám za to opravdu poděkuje.

Zatěžkejte se

Ano, čtete správně. Jedním z účinných způsobů, jak odbourat stres a napětí, je využití váhy, resp. síly. Ta má na organismus uklidňující účinek a využít ji můžete různými způsoby. Tzv. proprioceptivní tlak se využívá i při léčbě různých zranění, mozkové obrně a je běžnou praxí i při rehabilitaci lidí trpících autismem. Existuje několik způsobů, jak využít sílu na odbourání stresu. Vyzkoušejte posilování pomocí činek, cvičení s vlastní váhou nebo využijte to, co vám nabízí domácnost (pokud nemáte činky, skvěle poslouží i konzervy, sáčky s moukou či cukrem, popřípadě pytel se zeminou.

Sílu však můžete využít i jinak, a to bez toho, abyste se při tom zapotila. Příjemný, hluboký tlak vyvolají zátěžové deky či polštáře, které pomáhají snížit srdeční frekvenci. Podobného, ačkoli mírnějšího efektu však dosáhnete i tak, že si na sebe položíte několik přikrývek, ideálně klasických péřových peřin, které jsou těžší. Poslední a zároveň nejvíce příjemnou možností je pořádně pevné objetí blízké osoby. Fyzický kontakt kromě uklidnění uvolňuje endorfiny a oxytocin, také známý jako „hormon lásky“. Vědci připomínají, že nemusí jít nutně o vašeho partnera. Kýženého výsledku dosáhnete objetím s kýmkoliv, koho máte rádi.

Relaxacne techniky zena

Vytřeste to ze sebe

Dělají to zvířata, tak proč ne i my? Cítíte, že je toho na vás příliš? Jednoduše se otřeste, přesně tak, jak to dělají psi či kočky. Dělají to prý proto, aby z těla uvolnili trauma. Nepříjemné zážitky, zkušenosti a traumata mohou v nervovém systému nahromadit energii, které se účinně zbavíte právě rozechvěním celého těla. Určitě si vzpomínáte na hodiny tělesné výchovy ze základní školy, kde paní učitelka zdůraznila, abyste po cvičení zatřásli nejprve rukama, pak nohama a následně celým tělem.

Nejde jen o uvolnění svalstva po cvičení. Toto tzv. terapeutické nebo neurogenní chvění se podobně jako využití síly používá při uvolňovacích cvičeních po překonání traumatu. Jak na to? Zaujměte libovolnou polohu – můžete se postavit, pohodlně usadit nebo si lehnout na záda. Začněte třást rukama a plynule nechte toto chvění procházet celým tělem. Můžete využít i hudbu, při které si zároveň zatančíte a vyskáčete ze sebe všechny negativní emoce.

Zahřejte se

Horká sprcha, koupel nebo „jen“ šálek čaje dokážou zázraky. Je to právě horká koupel, která pomáhá zmírnit záněty, reguluje hladinu cukru v krvi a v neposlední řadě zvyšuje hladinu endorfinů. Příjemný zážitek umocníte přidáním voňavé soli do koupele či bylinek. Stejný účinek má i pobyt v sauně, ale také využití vyhřívaných dek, podložek a polštářů. Mnohé z nich stačí zapojit do elektřiny, ale účinek přinese i tzv. suché teplo, tedy bylinné polštářky, které prostě zahřejete v mikrovlnce.

Relaxacne techniky napoj

Nasyťte se tukem

Přesně tak. Mozek a celý nervový systém miluje tuk a několik studií dokazuje, že konzumace tuku chrání nervový systém před zhroucením. Samozřejmě, řeč je o zdravém tuku, a ne o smažených, mastných jídlech. Vsaďte na zdravé potraviny jako avokádo, ořechy a ryby. Skvělou volbou je i vaření pomocí ghí, které také dodá vašemu organismu tuky ze zdravého zdroje. Zdravé tuky totiž pomáhají zabránit demyelinizaci, tedy erozi myelinu. Myelin je velmi důležitý lipidový obal, který chrání výběžky nervových buněk a také díky němu funguje centrální nervová soustava tak, jak má.

Dopřejte si pauzu

Najít si během hektického pracovního týdne chvíli pro sebe se může zdát jako nesplnitelný úkol, ale věřte nám, že pauza je luxus, který v životě potřebujete. Mnozí lidé žijí uspěchaný život, a i když si čas od času dopřejeme přestávku, okamžitě ji vyplníme seriálem, telefonátem s přáteli nebo sledováním sociálních sítí.

Přirozeně, že na těchto aktivitách, které vám pomáhají „vypnout“ není nic špatného, ​​ale nervový systém občas potřebuje úplný restart v tichu. Každá aktivita, i ta volnočasová, totiž centrální nervový systém stimuluje a nedovolí mu zcela vydechnout. Dopřejte si proto občas odpočinek v úplném tichu a samotě.

Relaxacne techniky postel

Uberte hlasitost

Když už jsme u toho ticha... věřte či ne, ticho opravdu léčí. Své o tom vědí všichni introverti, kteří na něj nedají dopustit, ale významně pomůže i extrovertům a lidem, kteří si nedokážou představit ani minutu bez hudby. Ticho dokáže výtečně restartovat nervový systém, posílit imunitu a zvýšit obecný pocit pohody. Nebojte se ticha a vlastní společnosti, možná je to právě to, co teď potřebujete.

Pokud máte pocit, že se na vás všechno sype a jste jen krok před nervovým zhroucením, dopřejte si pauzu, vše ostatní počká.