7 rad, díky kterým budete v létě zářit jako Slunce

  Kategorie: Lifestyle,
14. čen'22

První letní den se teprve blíží, ale vysoké teploty udeřily už před několika týdny. Horko může dát organismu pořádně zabrat a může se podepsat i na fyzickém zdraví. Jsme vydáni na milost a nemilost klimatizací, ale také slunci, které krásně vybarvuje naši pokožku, ale zároveň jí ve velkém množství neprospívá. Jak si i přes tyto nástrahy užít léto naplno a zazářit?

Léto, slunce, vlhkost, slaná mořská voda, ale i ta chlórovaná v bazénech pořádně potrápí zejména vaši pleť a vlasy. Nemusíte však panikařit, máme pro vás hned několik tipů (těch nejlepších), které se postarají o to, že léto bude i přes všechno krásné, nezapomenutelné a zdravé.

1. Hydratujte, hydratujte, hydratujte!

Mantra každého léta, kterou je ovšem třeba neustále připomínat. Nejjednodušší a zároveň nejlevnější cesta, jak hydratovat své tělo, je dodržování pitného režimu sestávajícího z čisté vody. Dostatečné množství tekutin ochladí váš organizmus a zároveň jej pomáhá detoxikovat. Stará dobrá pitná voda dělá divy i s pokožkou – ta je pevná, pružná a dostává přirozeně zářivý lesk. Hydratujte však i zvenčí, protože pokožka se pod vlivem slunečních paprsků vysušuje a, jak všichni víme, zároveň stárne mnohem rychleji.

Letné beauty tipy

2. Bez ochrany ani na krok

Další alfa a omega všech horkých dní, na kterou tak trochu zapomínáme, je opalovací krém s UVA a UVB filtrem. Cesta za do bronzova opálenou pokožkou je často na míle vzdálena od zdravé cesty, na které je společníkem právě kvalitní krém na opalování, což je ovšem velká chyba. Přímé sluneční záření totiž na pokožce způsobuje popáleniny, nechtěnou pigmentaci a tmavé skvrny, kterých je obtížné zbavit se. Vyberte si správný typ opalovacího krému pro vaši pokožku a nezapomínejte na jednoduchý vzorec – pokud vaše pokožka zčervená na slunci za 10 minut, krém s ochranným faktorem SPF 15 vynásobí tento čas číslem 15, takže budete chráněna 150 minut. A to už je pořádná porce času na různé prázdninové aktivity.

3. Používejte lehký, voděodolný make-up

V létě všichni přirozeně zvolníme, tak proč nedopřát potřebné uvolnění i pokožce? Začněte s make-upem, který by měl být v tomto období lehký, aby pod ním mohla pokožka dýchat. Vyhněte se make-upům s mastným základem, které nadělají v horku více škody než užitku. Těžký make-up na pokožce ve vysokých teplotách nedrží, rozlévá se a vyplňuje vrásky a póry, což působí neesteticky, a to přece nechcete. Ideální pro toto roční období jsou lehké BB krémy a práškové pudry, které dodají pokožce žádaný svěží vzhled. Dejte si pozor i na řasenky – zejména k vodě vsaďte na voděodolné řasenky a rtěnku si nanášejte pouze v případě, že jí bezvýhradně věříte a víte, že bez roztečení zvládne i extrémní teploty.

4. Omezte tepelnou úpravu vlasů

Vlasy se pod vlivem horkého vzduchu zbavují svých přirozených olejů, jsou suché a bez života. Kombinace správných přípravků sice dokáže zázraky, ale připočtěte si k fénování, kulmování či žehlení i rozpálené slunce a horký vzduch v exteriéru, který do této rovnice nepřidává zrovna výhodné proměnné. Objevte raději krásu své hřívy a dovolte jí vyniknout díky přírodním přípravkům pro dokonale lesklé vlasy, které vlasy vyživují a nepoškozují.

Letné tipy makeup

5. Dodržujte rutinu péče o pleť

Póry mají v letních měsících tendenci se rozšiřovat, aby mohla pokožka snáze dýchat. My zase máme v létě tendenci zanedbávat základní péči o pleť, neboť život je najednou tak hravý, bezproblémový a jednoduchý. Ovšem podobně jako v zimě, i v létě je třeba pleti věnovat zvýšenou pozornost a neodsouvat péči o ni na vedlejší kolej.

Zapamatujte si tři jednoduché kroky, které následujte vždy ráno a večer – čištění, tonizace a hydratace. Krok za krokem dvakrát do dne používejte jemný čistící gel nebo pěnu, tonikum a hydratační krém. V závislosti na typu pleti přidejte jednou týdně peeling, který odstraní odumřelé buňky a hýčkejte se i hydratační pleťovou maskou.

6. Vydejte se přírodní cestou

Nyní nemáme na mysli vegetariánství ani veganství, ale složení kosmetických přípravků, které používáte. Mnohé chemické složky v produktech sice slibují převratné výsledky, ale ne vždy jsou pro vaši pleť vhodné a léto není ideálním obdobím pro experimentování. Produkty na přírodní bázi jsou proto vždy lepší volbou a ke krásnému stavu pleti v létě jistě přispívá i dostatek čerstvého ovoce a zeleniny, které je nadupáno vitamíny a minerály.

My všemi deseti doporučujeme přibalit v létě do každé kabelky minerální pleťovou vodu, růžovou vodu nebo tu levandulovou. Pár stlačení pumpičky vás dokonale osvěží kdykoli během dne a mnohé značky dokonce nabízejí vody s rozprašovačem, které jsou vhodné i pro make-up.

7. Odvažte se vyjít naostro

Pro někoho noční můra, pro jiného pochopitelné řešení, kterého se okamžitě chopí. Řeč je o životě bez make-upu, alespoň během vysokých veder, kterým se v létě nevyhneme. Pot, nadměrné znečištění (například i městským smogem) a vrstva make-upu ucpávají póry, které nakonec způsobují zanícené vyrážky i pigmentové skvrny, po kterých nikdo netouží.

Pokuste se vyjít ze své komfortní zóny a odložte na chvíli make-up stranou. Pokožka bude moci díky tomu volně dýchat, póry se nebudou ucpávat a zároveň umožníte své pleti přirozeně nasát vitamín D. Pokud je pro vás nemyslitelné vyjít z domu bez make-upu, omezte jeho nanášení alespoň během víkendu nebo volných dnů a po příchodu z práce či ze školy se hned odličte.

Ach, léto. Kvůli (nebo díky) němu odhazujeme zábrany, cítíme se být svobodnější a i ten největší problém zdánlivě vyřeší několikaminutový dotek slunečních paprsků a osvěžující vody. Nezapomínejte však ani na své zdraví a udělejte vše pro to, abyste po létě měli jen krásné vzpomínky.