7 způsobů, kterými se okamžitě zbavíte stresu

  Kategorie: Lifestyle,
02. čec'21

Stres. Kdo by ho neznal? Množství práce, málo času na zábavu, hory povinností, tlak společnosti, rodiny a sociálních sítí, komplikované vztahy... V životě se to jen hemží stresovými faktory, které mohou způsobit dlouhodobé zdravotní problémy, o které určitě nikdo z nás nestojí. Jak se obrnit před stresem a jak se ho účinně zbavit? Máme pro vás tipy, které vám pomohou v každé situaci.

Stres je přirozenou fyzickou a mentální reakcí na životní situace a zažije ho opravdu každý. Vyvolat ho může cokoli od telefonátu z práce přes čekání u lékaře až po vážné životní události. Krátkodobý stres může být pro zdraví dokonce prospěšný a učí nás vyrovnávat se s potenciálně vážnými situacemi. Tělo reaguje na stres uvolňováním hormonů, které zvyšují srdeční aktivitu a dýchání a připravují tělo na stresovou reakci.

Z dlouhodobého hlediska však stres neprospívá nikomu. Pokud zůstane úroveň stresu zvýšená delší dobu, může to mít vliv na váš zdravotní stav. Chronický stres s sebou přináší i jiné zdravotní komplikace a může vás dohnat až na nemocniční lůžko. Ve stále hektičtější době je proto třeba vědět, jak se stresem zatočit a dostat ho opět pod kontrolu.

Stres hudba

Pusťte si hudbu

Pokud cítíte, že je toho na vás příliš a doléhá na vás stres, zkuste si odpočinout za zvuků hudby. Doporučená je klidná, relaxační hudba, která má pozitivní vliv na mozek a tělo, snižuje krevní tlak i hladinu kortizolu, stresového hormonu. Můžete sáhnout po klasické hudbě, ale i zvucích moře, deště nebo si do uší zapněte zvuky džungle. Hladinu stresu pomáhá snížit i vaše oblíbená hudba, která může být velmi vzdálená Bachovi. Stačí, že se vám s hudbou spojují příjemné, pozitivní zážitky a pocity. Někdy vám možná bude stačit jedna písnička, jindy více. Dopřejte si tolik času, kolik potřebujete.

Mluvte o tom

Mít ve svém životě blízkou osobu, ať už někoho z rodiny nebo přítele, je pro duševní zdraví velmi důležité. Cítíte, že vás dohání stres? Napište nebo zavolejte své spřízněné duši a postěžujte se. Uklidňující hlas nebo povzbudivá slova známé osoby dokážou dostat úroveň kortizolu pod kontrolu. Někdy nepotřebujete velké životní rady. Úplně stačí, že vás někdo vyslechne a vám se uleví.

Nemáte možnost promluvit si s druhou osobou? Promluvte si sami se sebou. Nedělejte si starosti s tím, že si budete připadat jako šílená, v tomto případě to tak vůbec není. Řekněte si, co způsobilo váš stres a co je třeba udělat, abyste ho dostala pod kontrolu. Nezapomeňte se pochválit za to, že to zvládáte a ujistěte samu sebe, že všechno bude v pořádku.

Stres joga

Prodýchejte to

Rady typu „zhluboka se nadechni“ mohou znít jako klišé, ale v případě stresové situace skutečně pomáhají. Už po celá staletí si buddhističtí mniši uvědomují významnou roli kontrolovaného dýchání během meditace a nedělají to nadarmo. Sedněte si na židli, nohy nechte na zemi a dlaně si položte na kolena. Můžete zaujmout i pozici na zemi nebo na měkké podložce s překříženýma nohama.

Pomalu a zhluboka dýchejte, soustřeďte se na své plíce, které se vám při dýchání rozpínají. Při každém nádechu a výdechu počítejte do tří. Opakujte pětkrát, ale i vícekrát, pokud cítíte, že je to nutné. Mělké dýchání způsobuje ještě větší stres, proto je účinnou metodou právě hluboké, kontrolované dýchání. To okysličuje krev a pomáhá vyčistit mysl.

Rozhýbejte se

Přestože jen na pár minut. Pohyb nemusí automaticky znamenat půlmaratón nebo zvedání činek. Pomůže i krátká procházka, dokonce pouze po kanceláři, strečink či dokonce tanec. Nemusíte být profesionální tanečnicí ani parketovou lvicí. Pusťte si oblíbenou rytmickou písničku a hýbejte se tak, jak to cítíte.

Pokud se stydíte hýbat před kolegy nebo členy rodiny, zavřete se do koupelny nebo na toaletu a vyskákejte stres tam. Nejde o to, jak se v stresové situaci hýbete, ale že se vůbec hýbete. Pohyb uvolňuje endorfiny a náladu dokáže zlepšit téměř okamžitě.

Stres tanec

Nezanedbávejte spánek

Všichni víme, že nedostatek spánku se může velmi rychle podepsat na zvýšené hladině stresových hormonů. A stres může způsobit nekvalitní spánek. Je to začarovaný kruh, ze kterého však existuje cesta ven. Zdravý spánek trvá 7–8 hodin, avšak délka není ten jediný podstatný ukazatel. Všechno začíná spánkovou hygienou – televizi a počítač vypněte alespoň hodinu před spaním a ve stejném čase dejte z ruky pryč i mobil. Ztlumte světla, dopřejte si voňavou sprchu nebo koupel a relaxujte. Před spaním se můžete projít nebo postát při otevřeném okně, čtěte knihu nebo meditujte. Jednoduše zpomalte a myšlenky na práci a kontrolu sociálních sítí nechte na ráno.

Pozor na to, co jíte

Tzv. stres level a správná strava spolu velmi úzce souvisí. Když jsme ve stresu nebo pod tlakem, často si neuvědomujeme, co dáváme do úst a sáhneme po první věci, kterou máme po ruce. Lidé ve stresu se často uchylují ke konzumaci nezdravých, sladkých a tučných jídel, které v konečném důsledku k stresu přidají i výčitky.

Snažte se vyhnout sladkostem, chipsům a rychlému občerstvení a naplánujte si jídelníček. Ten by měl být bohatý na ovoce, zeleninu a omega-3 nenasycené mastné kyseliny z ryb, které zmírňují příznaky stresu. Hledáte něco rychlého k jídlu? Co tak tuňákový sendvič nebo avokádový toast s lososem?

S jídlem je bezprostředně spojen i pitný režim. Pokud milujete kávu a odpočinek s šálkem kávy v ruce je pro vás vykoupením, možná byste měla pouvažovat o změně. Káva ve větších množstvích totiž stimuluje srdeční aktivitu a může se stát, že v kombinaci se stresem pro vás nebude vůbec prospěšná. Vyzkoušejte ji vyměnit za zelený čaj, který má díky aminokyselinám uklidňující efekt na nervový systém nebo si uvařte šálek mátového či levandulového čaje.

Stres jedlo

Poznejte své tělo a mysl

Rychlé a okamžité řešení na zbavení se stresu jsou vždy jen krátkodobé. Existuje však i dlouhodobé řešení, kterým je změna životního stylu a poznání sebe sama. Na první pohled to může znít spirituálně, ale když se ponoříte do svého nitra, najdete tam i klid, který nedá stresu šanci. Koncept tzv. všímavosti (anglicky mindfulness) je o zpomalení a hledání vnitřní rovnováhy prostřednictvím různých technik.

Jóga, Tai Chi, meditace, pilates... tyto aktivity zapojují fyzickou i duševní stránku a zabraňují tomu, aby se ze stresu stal skutečný problém. Nebojte se přihlásit do kurzu nebo se staňte samoukem, což není díky podcastům a youtube kanálům žádný problém. Pokud se naučíte pracovat se svými myšlenkami, pocity a emocemi, nervózní šéf, zpožděná kamarádka nebo období vzdoru vašeho dítěte vás už nerozhodí.

Stres může vystupňovat naše pracovní výkony a v jistém množství je člověku prospěšný. Avšak všeho moc škodí a jiné to není ani se stresem. Naučte se ho zvládat a dejte mu jednou provždy sbohem.