Podzim ve stylu hygge: naučte se žít klidně

  Kategorie: Lifestyle,
18. říj'19

Kouzelný podzim s sebou kromě babího léta a překrásné barevné palety přináší i šedivé počasí a pochmurné myšlenky. Ne každý se umí přes tuto skutečnost přenést bez následků, protože, upřímně, počasí má na náladu opravdu velký vliv. Na pomoc však přichází dánská filozofie hygge, díky které bude i ten nejoblačnější a nejupršenější podzimní den jako z pohádky.

Hygge – zvláštní slovo vyjadřující krásnou myšlenku, kterou se už desetiletí řídí nejšťastnější národ na světě. Dánové přitom nezavírají oči před realitou, jen se ji snaží vidět v jiném světle a co je nejdůležitější, soustředí své štěstí na okamžik přítomnosti, bytí. Pokuste se z poznatků Dánů vytěžit co nejvíce a nemyslete během následujících podzimních týdnů na to, že život by byl mnohem hezčí, kdybyste leželi na sluncem zalité pláži. Osvojte si následující pravidla hygge a vneste do svého života konečně kousek klidu.

Hygge postava

Deky jsou základ

I kdybyste se velmi snažili, na překlad slova hygge do češtiny byste potřebovali mnohem víc, než jen jeden výraz. Podstatu slova však krásně vystihuje i útulnost a teplo domova. Hygge se proto ukrývá i v takových maličkostech, jakými jsou měkoučké, teplé deky. Čím tlustší a huňatější, tím lépe. Hygge proto není nic pro minimalisty, kteří preferují minimum doplňků. Útulný domov v dánském stylu je plný textilií od dek až po vzorované koberce, přičemž nesmí chybět ani pohodlné polštáře. Vzpomeňte si na chvíle, kdy jste seděli před oblíbeným seriálem s čajem v ruce, a kolem vás byla měkoučká deka. Tak také o tomto je hygge.

Světlo ať svítí!

Jak jsme již zmínili, podzim umí být pochmurný a slunce neukáže svou veselou tvář někdy i pár dní. V těchto chvílích přichází na pomoc osvětlení, které zútulní každý kout domu nebo bytu. Nezbytností jsou v tomto případě nejen lampy s teplým světlem, ale i svíčky a různá světýlka, které zvykneme vytahovat až během Vánoc. Pravdou však je, že stránky knihy se otáčejí mnohem rychleji při takovém „náladovém“ osvětlení a také čaj či horká čokoláda chutnají o něco lépe. Tu správnou atmosféru podzimního večera dodá interiéru i oheň plápolající v krbu, ale využít můžete i jinou alternativu – světlo svíček.

Hygge interier

Jděte na to pomalu

Nyní, když už jste si v domácnosti navodili správnou hygge atmosféru, přichází na řadu ta náročnější část – zcela se do této filozofie a životního stylu ponořit. Klíčem k úspěchu je soustředění na jednu věc a prožívání přítomného okamžiku. Zapomeňte na multitasking – ten je od tajemství šťastných Dánů na míle vzdálený. Pokud čtete knihu, čtěte pozorně a neotvírejte každou chvíli facebook a instagram. Totéž platí i při sledování filmu nebo seriálu. Ať už jde o 20minutový sitcom nebo tříhodinový velkofilm, zkuste pozorně vnímat každou minutu, aniž byste každou chvíli scrollovali novinky na sociálních sítích. Během vaření se soustřeďte na každou surovinu, kterou do hrnce přidáváte a při večeři s rodinou nebo přáteli odložte telefon bokem a užívejte si přítomnost lidí, se kterými trávíte čas.

Osvojte si rutinu

Ne každý má rád stereotyp, ale ten, který máme na mysli my, si zamilujete. Možná se to na první pohled nezdá, avšak klid do života přináší právě rutina. Nemluvíme teď o každodenním vstávání do práce přesně o šesté, obědě s kolegy o dvanácté a o vykoupení v podobě odchodu o čtvrté odpoledne. Řeč je spíše o společné snídani s rodinou alespoň o víkendech, přípravě kávy pro sebe a partnera po vyčerpávajícím dni v práci, procházkách při západu slunce či uklidňující józe před spaním. Krása života se ukrývá přesně v těchto okamžicích, které děláme automaticky, ale neuvědomujeme si je. Přitom stačí opravdu málo pozornosti na to, aby se z podobných momentů staly krásné zážitky, na které se budete každý den těšit stále více.

Hygge priatelia

Dbejte na hodnoty

Respekt, úcta, laskavost, štědrost... Vyznávání těchto a podobných hodnot přinese člověku klid na duši a zároveň do života pomůže přitáhnout stejně smýšlejících lidí. Samozřejmě, hněv a nenávist jsou často silnější, ale nedovolte, aby vás tyto pocity pohltily. V momentech, kdy se cítíte například bezradně nebo naštvaně, si zopakujte pravidla sepsány výše a pokuste se opět dostat na klidnou vlnu. Myslete na to, že to chce cvik a z vás se nestane věčně usměvavý člověk ze dne na den. Tak jako všechno v životě, i hygge se do vaší domácnosti dostane postupně. Koneckonců, ani Dánové se hygge nerodí, nýbrž stávají.

Líbí se vám myšlenka podzimu prožitého v pohodové atmosféře? Zapalte si svíčku, uvařte oblíbený čaj, dopřejte si kousek toho koláče, který si odpíráte a zejména - prožívejte tyto krásné momenty s lidmi, na kterých vám nejvíce záleží. Protože radost, štěstí a klid se tím pouze znásobuje.