Zlato mezi kořením: Poznejte benefity kurkumy

  Kategorie: Lifestyle,
05. úno'21

Zlaté koření, zlatá královna, práškové zlato... Kurkuma má různá pojmenování a v některých kulturách je opravdu nad zlato. Pokud jste ještě neodhalili tajemství tohoto koření, nyní je ten nejvyšší čas. Chcete vědět, proč je tato žlutá ajurvédská surovina tak opěvována? Čtěte dál.

Její doménou není jen kuchyně, ale také kosmetický průmysl a medicína. Toto zlaté koření, které má své pevné místo v ajurvédských tradicích, začíná objevovat i zbytek světa a právem ho staví na piedestal. Kurkuma dodává jídlům tu správnou chuť a s vaší pokožkou dokáže udělat divy. Přečtěte si více o její výhodách a využití v různých sférách.

Zlatý všelék

Kurkuma je ve světě známá svými protizánětlivými účinky a už po celá staletí se používá k léčbě různých nemocí. Její původ hledejte v jihovýchodní Asii, kde se tradičně přidává do jídel. Primární účinnou látkou tohoto kořene je kurkumin, který dodává výsledným produktům (nejen jídlům, ale i lékům a kosmetickým výrobkům) nádhernou žlutooranžovou barvu. Jako léčivé tonikum se využívala kurkumu už v starodávných pleťových lektvarech při zkrášlovacích rituálech

V Indii se kurkuma používá při vaření, zkrášlovacích procedurách a své zastoupení má i v bylinných lektvarech a přírodních léčebných přípravcích. Indové ji považují za zázračný a zdraví prospěšný kořen. Kurkuma zmírňuje záněty, ulevuje od bolesti kloubů, pomáhá léčit akné a upravuje hormonální nerovnováhu.Kurkuma koren blog

Krásná pokožka díky kurkumě

Kurkuma se v kosmetice objevovala již v minulosti, ale nyní zažívá návrat a její blahodárné účinky objevuje stále více lidí. Je vědecky dokázáno, že tento léčivý kořen dokáže s vaší pletí to, o čem mohou mnohé kosmetické přípravky pouze snít.

  • Působí protizánětlivě. Záněty jsou příčinou mnoha problémů, s nimiž se setkávají nejen puberťáci, ale i dospělí lidé. Trápí vás akné, ekzém, rosacea či dokonce vrásky? Zánětlivá onemocnění projevující se na pokožce mohou mít také za následek snižování hladiny kolagenu a výskyt několika chronických stavů. Pokud chcete mít pokožku jako miminko, pružnou, jemnou a zářivou, je nezbytné zbavit se zánětu a postarat se o to, aby si k vaší pokožce už tak snadno nenašel cestu. Právě zde přichází na pomoc kurkuma, která je známá svými silnými protizánětlivými účinky. Potlačuje tvorbu zánětlivých genů a blokuje zánětlivé reakce.
  • Je antioxidant. Volné radikály jsou přirozenou součástí našeho těla, ale velmi rychle se mohou stát problémem. Když se rozmnoží, způsobují oxidační stres, a to je něco, co se pokožce nebude líbit. Kurkuma zvyšuje přirozenou antioxidační kapacitu lidského těla a posiluje obranyschopnost našeho organismu před poškozením volnými radikály.
  • Působí antimikrobiálně. Kurkumin proslavily i jeho antimikrobiální vlastnosti, které dokážou na pokožce vyvažovat poměr dobrých a špatných bakterií. Tuto vlastnost kurkumy ocení zejména ti, které trápí akné, protože příčinou tohoto onemocnění může být právě nadměrné množství špatných bakterií.
  • Zklidňuje pokožku. Díky výše zmíněným vlastnostem se ukázalo, že kurkuma má na pokožku uklidňující vliv, jelikož zbavuje organismus bakterií a zánětů. Je možné, že brzy se dozvíme o jejích léčivých účincích na psoriázu a ekzém.
  • Pomáhá při hojení ran. Pokožka se dokáže regenerovat sama, ale s přibývajícím věkem tato schopnost ztrácí na síle. Použití kurkumy v kosmetice však podporuje regenerační schopnost pokožky, a dokonce ji urychluje.
  • Má zesvětlující účinky. Trápí vás tmavé skvrny na pokožce nebo fleky po akné? Mnohé kosmetické přípravky s obsahem kurkumy slibují právě zesvětlení pokožky a sjednocení tónu pleti, a to díky kombinaci protizánětlivých a antioxidačních vlastností.Kurkuma mlieko blog

Domácí lékárna s kurkumou

Existuje mnoho způsobů, jak propojit kurkumu a péči o pleť. Při podomácku vyrobených přípravcích si však dávejte dobrý pozor, jakou kurkumu používáte. Kurkuma, kterou běžně koupíte v potravinách, může způsobovat nežádoucí zabarvení pleti, jehož není jednoduché se zbavit. Na výrobu domácích masek, pleťových krémů a jiných přípravků na pleť a pokožku doporučujeme použít tzv. kurkumu kasturi, která pokožku neobarví. Ale pozor, tento druh není vhodný ke konzumaci.

  1. Zlaté mléko. Určitě jste již slyšeli o tzv. golden milk, kouzelném nápoji z kurkumy, který se postará o zdraví vaší pokožky zevnitř. Na jeho výrobu budete potřebovat běžný kurkumový prášek nebo čerstvý nastrouhaný kořen a mléko, ideálně rostlinné (mandlové, kokosové, kešu...). Podle chuti můžete přidat i sladidlo (obvykle med), zázvor, skořici či pepř. Všechny ingredience stačí spolu chvíli povařit, scedit a pít. Zlaté mléko má silné protizánětlivé účinky, neutralizuje volné radikály a bojuje proti známkám předčasného stárnutí pokožky.
  2. Pleťová maska. Na výrobu domácí pleťové masky použijte medicínskou kurkumu, která vaši pleť neobarví do oranžova. Smíchejte ½ čajové lžičky kurkumy s 2 polévkovými lžícemi plnotučného bílého jogurtu, naneste rovnoměrnou vrstvu masky na čistou pleť a nechte působit 15–20 minut. Masku následně smyjte teplou vodou a pleť nezapomeňte hydratovat.
  3. Ošetření nedokonalostí. Trápí vás akné nebo se vám vytvořila vyrážka? Zabojujte proti ní doma vyrobenou směsí na bodové ošetření pleti. Smíchejte trochu kurkumového prášku s gelem z aloe vera, jogurtem nebo jablečným octem a naneste na postižené místo. Podobně jako u masky, nechte působit 15–20 minut a opláchněte. Aloe vera má stejně jako kurkuma zklidňující vlastnosti, ale zároveň hydratuje a pokožku nezanechává suchou. Pokud si jako „základ“ zvolíte jogurt, podpoříte antimikrobiální vlastnosti kurkumy a jablečný ocet zase posílí schopnost kurkuminu bojovat proti akné.

Před použitím vlastnoručně vyrobené kosmetiky ji nezapomeňte předem otestovat například na ruce, abyste se vyhnuli alergické reakci.

Dejte tomuto zlatému zázraku šanci a rozlučte se jednou provždy s podrážděnou, zarudlou pokožkou se sklonem k akné. Uvařte si zlaté mléko, naneste pleťovou masku a relaxujte.