Nejvyšší čas na jarní detox!

  Kategorie: Lifestyle,
12. dub'19

Je sice pravda, že jaro je již v plném proudu, ale ruku v ruce s ním přichází i jarní únava. Dobrou zprávou je, že i s tou se dá velmi úspěšně bojovat. Tam, kde nepomáhá dostatek spánku, se na pomoc hlásí jarní detox organismu. Dejte sbohem jarní únavě a užijte si toto rozkvetlé období naplno!

Člověk se v zimě sice neukládá k zimnímu spánku jako například medvěd či ježek, přesto mnozí z nás v zimním období žijí v šetřícím režimu – většinu času trávíme uvnitř, inklinujeme k tmavému oblečení a dopřejeme si více tučných jídel. Právě ty v nás na jaře vyvolávají potřebu detoxu, který pročistí nejen tělo, ale i mysl. Přečtěte si našeho průvodce jarním detoxem organismu, abyste věděla, co vás během následujících dní čeká a nemine.

Detox zelene smoothie

3, 7 nebo 30 dní?

Pokud jste se již někdy v minulosti chtěla pustit do detoxu (nebo jste si jím dokonce prošla), určitě jste se setkala s více typy. Na internetu, ale také v knihách a magazínech, najdete takové, které jsou na první pohled drastické, a pak takové, které vám pomohou plynule přejít na zdravější životní styl, díky němuž už nebudete detox potřebovat. Při výběru toho správného detoxu si musíte uvědomit, že cílem jarní očisty není vyhladovět se, ale opravdu pročistit organismus, zbavit tělo toxinů, vyčistit si mysl a začít jaro s lehkostí na těle i na duši.

Ještě předtím, než se pustíte do detoxu, si pozorně nastudujte, co všechno vás čeká a zda to zvládnete. Nestojíte přece o to, abyste už před obědem v práci padala únavou a vyčerpáním. Pokud je to možné, na detox si vyhraďte volnější dny, během kterých vás nečekají náročné povinnosti – ideální je víkend spojený s pátkem nebo pondělím. V případě, že se rozhodnete pro delší než třídenní detox, přizpůsobte tomu svůj pracovní harmonogram a příliš se nezatěžujte. Přece jen budete mít zpočátku méně energie, přestože vaše očista nebude drastická.

Ano a ne během detoxu

  • Hlavním pravidlem číslo jedna je během detoxu dostatečná hydratace. Primárním zdrojem tekutin by měla být čistá voda, ale povolené jsou i minerálky a bylinné čaje. Zakázané jsou však všechny škodlivé látky jako alkohol a káva.
  • Snažte se rozvrhnout jídelníček tak, aby bylo vaše poslední jídlo před sedmou hodinou večer, díky čemuž bude mít vaše tělo dostatek času na odpočinek a regeneraci orgánů.
  • Nezapomínejte na kvalitní a dlouhý spánek, a když to potřebujete, odpočinek si dopřejte i během dne.
  • Každý večer si dopřejte teplou (ne však horkou) koupel nebo sprchu s esenciálními oleji a epsomskou solí.
  • Každý den začněte s sklenicí teplé citronové vody, která nakopne váš metabolismus a ukončete ho uklidňujícím bylinkovým čajem.
  • Během detoxu se vyhýbejte náročným sportovním aktivitám a vsaďte raději na procházky v parku nebo pomalou jízdu na kole.

Detox citronova voda

Nenáročný třídenní detox

Největší oblibě se těší právě třídenní detox, a to z celkem jednoduchého důvodu. Je krátký, takže velká většina lidí ho dotáhne do úspěšného konce. Samozřejmě, během třídenního detoxu z těla nevyplavou všechny toxiny, které se tam nahromadily za uplynulý rok, ale skvěle se nastartujete do dalšího období, ve kterém můžete pokračovat v dodržování zdravého životního stylu. Váš nákup před třídenním detoxem by měl zahrnovat například citrony, celer, kudrnatou kapustu, špenát, mrkev, okurku, borůvky, banány, jablka, ananas, mango, oříšky a rostlinné mléko.

Každý ze tří dnů jarního detoxu začínejte sklenicí teplé vody s citronem. Snídaně by měla sestávat ze smoothie, jehož základem je zelená zelenina (nejčastěji se jako základ těchto smoothies využívá celer, kudrnatá kapusta nebo špenát). Zbývající ingredience si můžete namixovat podle vlastní chuti, ale nezapomínejte, že do detoxikačního nápoje nepatří žádná sladidla. Ředit je však můžete vodou, ale i rostlinným mlékem, například kokosovým, mandlovým či sójovým. Mezi třemi „hlavními jídly“ byste si měla vytvořit alespoň dvou až tříhodinové rozestupy. Pokud vás mezi nimi přepadne vlčí hlad, sáhněte po malém snacku v podobě oříšků, které zasytí a dodají tělu potřebné výživné látky.

Chcete docílit hezčí pleť či plošší bříško, nebo se jednoduše chcete cítit lépe ve své vlastní kůži? Vyzkoušejte třídenní detoxikační kúru, která vaše tělo zbaví mnoha toxinů a napumpuje vás pozitivní energií.