6 způsobů, jak (nejen) nyní zahnat nudu

  Kategorie: Lifestyle,
20. bře'20

Začíná vám slovíčko koronavirus a vše s ním spojené pomalu, ale jistě lézt na nervy? Inspirujte se naším seznamem aktivit, které vám pomohou zahnat nudu a přežít sociální izolaci bez újmy na zdraví. Zůstaňte doma (pokud můžete), pomozte zabránit šíření viru a užijte si čas, který můžete strávit se svou rodinou.

Připravte domov na jaro

Jarní úklid musel dříve či později přijít, tak proč ho odkládat? Ukliďte a umyjte celý dům či byt už nyní – později si za to poděkujete. Pokud máte zahradu nebo alespoň balkon, pusťte se do jarních prací i tam. Vedle úklidu také nezapomeňte na očistu šatníku – zimní věci odložte do krabic a ty jarní a letní protřiďte. Určitě jste slyšeli o zázračném úklidu s Marie Kondo, které vás a vaši domácnost zbaví zbytečností. Letošní jarní úklid by tedy měl být nejen o vyhození fyzických zbytečností, ale i o úklidu mysli. No a třešničkou na dortu uklizeného domu bude rozkvetlá větvička z třešně ve vázičce.

Karantena cvicenie

Dostaňte se do formy

Domov připravte na jaro a sebe na léto. Nyní, když jste v podstatě 24 hodin doma, se nemůžete vymlouvat opravdu na nic. Půlhodinu denně na cvičení si najde určitě každý bez ohledu na to, zda musíte během dne pracovat z domu nebo se snažíte zaměstnat děti, které nemohou jít do školy. Mnohá fitness centra (ale i samotní trenéři) nabízejí cvičení online, ať už přes instagram, facebook nebo youtube. Připojit se můžete v reálném čase nebo se ke cvičení vrátíte tehdy, když vám to bude vyhovovat. Pokud vám nevyhovuje typ cvičení, které momentálně posilovny zveřejňují, zkuste trochu zapátrat na youtube a určitě najdete kanál, který vám dokonale sedne.

Probuďte v sobě šéfkuchaře

Pravidelný pohyb a cvičení jde ruku v ruce se zdravou stravou. Jak dlouho už odkládáte pečení toho zdravého banánového chleba? Kdy jste si naposledy opravdu našli čas na přípravu vydatné snídaně nebo chutného oběda? Najděte si vedle všeho toho stresu, který na nás křičí z médií, čas na vaření a potěšte své chuťové buňky vlastnoručně připraveným jídlem. Pokud jste se rozhodli začlenit do své nové denní rutiny i bod č. 2, tedy cvičení, vsaďte na zdravé ingredience a hodně čerstvé zeleniny a ovoce.

Karantena varenie

Hrajte si

Máte doma děti, které už nevědí, co od nudy a přenášejí ji i na vás? Vytáhněte ze skříně zaprášené společenské hry, které jste nehráli už celé roky a utužujte rodinné vztahy. Pokud nepatříte právě k milovníkům společenských her, zkuste oprášit své schopnosti ve skládání puzzle nebo vsaďte na míčové hry (pokud ovšem máte k dispozici vlastní dvůr nebo prázdné hřiště).

Karantena filmy

Vytvořte si kinosál

Sociální izolace dala stopku kinům, ale to neznamená, že na dobrý film se nemůžete podívat i z pohodlí domova. Připravte popcorn nebo pikantní nachos s chutnou omáčkou, pohodlně se usaďte a užijte si film přesně jako v kině. To znamená bez neustálého kontrolování sociálních sítí. Uvidíte, že děj filmu si díky tomu budete pamatovat i za několik dní, protože jste mu věnovali plnou pozornost.

Objevujte nové vášně

Vždy jste záviděli spolužačce, která uměla už od základní školy nádherně kreslit? Neumíte se vynadívat na dokonalý rukopis kaligrafů? S nadšením sledujete DIY (do it yourself, tedy udělej si sám) videa na youtube, ale vy jste ještě nic nevytvořili? Právě teď přišel ten den, o kterém jste mluvili jako „jednoho dne, když budu mít konečně čas“. Popusťte uzdu fantazii, dejte prostor nekonečné kreativitě a objevte nové vášně, které vám vyplní volné chvíle.

Karantena zaujmy

Čtěte, čtěte, čtěte

Kdy jste naposledy přečetli knihu na jeden zátah? Nyní je ten správný čas vytáhnout z police knihu, která na vás čeká už pořádně dlouho, a to nejen proto, že březen, měsíc knihy je stále v plném proudu. Poutavá kniha vám pomůže zapomenout na realitu těchto (ne)všedních dní a přenese vás do jiného světa. Žánr si však vybírejte pečlivě – knihy s katastrofickým dějem, během kterého vymře polovina lidstva, si raději nechte na později.