Last minute vánoční dekorace

  Kategorie: Inspirace,
20. pro'19

Většinu vánočních dekorací (nebo alespoň základ na ně) najdete v přírodě, která je na dosah ruky. Teplo se oblečte, nezapomeňte čepici, šálu, rukavice a kvalitní zahradnické nůžky. Zaměřte se na jehličnaté stromy, z nichž vám skvěle poslouží větvičky různých velikostí, ale i okrasné dřeviny s červenými bobulky, například cesmína či jeřabina. Nevynechejte ani šišky a pokud se vám poštěstí, domů si přineste i jmelí.

Přichystejte si také provázek - jutový, lněný nebo momentálně oblíbený macramé. Po ruce mějte i celou skořici, sušené citrusy a jablíčka, vlašské ořechy a bavlníkové tobolky. Na výrobu dekorací budete samozřejmě potřebovat nůžky, tenký měděný drátek, hrubý drát nebo drátěný kruh, popřípadě slaměný či polystyrénový korpus. Sejde se vám také tavná pistole a barva ve spreji, ideální bílá a zlatá.

Vánoční věnec na dveře

Vianocne dekoracie veniec

Aby vánoční atmosféru hned při příchodu k vám nasála nejen návštěva, ale i vy, na dveřích nesmí chybět závěsný vánoční věnec. Letos jsou v módě především dva typy, které stojí na opačných miskách vah. Zvolit si můžete velký věnec plný jehličí, šišek, slaměných doplňků a drobných vánočních koulí, nebo může vaše dveře zdobit minimalistický věnec z jehličí a eukalyptu, který zároveň krásně voní. V tom případě vůbec nevadí, pokud bude zakryta pouze polovina drátěného kruhu, nejlépe ve zlaté barvě.

Výroba vánočního závěsného věnce je velmi jednoduchá a zvládne ji i úplný začátečník. Základem je pevný korpus nebo drátěný kruh, podle toho, jaký věnec chcete vyrábět. Na tento základ tenkým měděným drátkem připevněte jehličí tak, aby korpus neprosvítal a začněte se zdobením. Nechte se unášet na vlně fantazie a pomocí tavné pistole na jehličí aranžujte doplňky. Robustní efekt vytvoříte tak, že věnec ozdobíte po celém obvodu, jemnější věnec zase docílíte zdobením jedné části, ideální dolní. Na horní část věnce připněte pevnou stuhu, zavěste a obdivujte své dílo vždy při příchodu domů!

Adventní věnec

Vianocne dekoracie advent

Ve spěchu před Vánocemi je někdy nemožné stihnout vytáhnout nebo vyrobit tradiční adventní věnec. S jeho výrobou si nemusíte dělat těžkou hlavu, tuto sezónu každou návštěvu okouzlíte nedbalým věncem, který působí chaoticky a někde z něj trčí i větvička. Základem jsou každý rok přece jen čtyři svíčky symbolizující adventní období. Vánoční adventní věnec přitom vůbec nemusí být vytvarován do kruhu – využít můžete jakoukoli mísu, kterou doma máte, klidně i v obdélníkovém tvaru. Jeho výroba je velmi podobná výrobě závěsného věnce, ale na závěr netřeba zapomenout na 4 svíčky.

Bohatá girlanda

Vianocne dekoracie girlanda

Nefalšovanou atmosféru Vánoc dosáhnete hustou girlandou z jehličí, která se bude krásně vyjímat zejména nad krbem, ale například i na televizním stolku, schodišti, nebo na jakékoliv poličce, která je dostatečně na očích. Vlastnoruční výroba girlandy je opět jednoduchá, ale připravte si i dávku trpělivosti. Vaším úkolem bude pospojovat mnohé větvičky jehličí, které je třeba mezi sebou svázat provázkem nebo drátkem. Když hotovou girlandu položíte na místo, nezapomeňte ji opatrně ozdobit drobnými žárovkami, díky kterým bude ještě krásnější a bohatší.

Kreativně zabalené dárky

Vianocne dekoracie darceky

Nestihli jste letos koupit vánoční balicí papír, nebo jste prostě zapomněli? Nic se nestalo! Prohledejte dům a určitě najdete papír, který při balení využijete, i kdyby to měl být obyčejný papír na pečení. Ozdobit ho přece můžete i sami. Chcete-li se trochu vyřádit, zavzpomínejte si na dětské časy a vyrobte razítka z brambor ve tvaru stromků, srdíček nebo hvězd. Dárky s láskou zabalte do papíru, převažte provázkem a přidejte drobné ozdoby v podobě rolniček, skořice, šišek, jehličí, sušených citrusů či eukalyptu.

Vánoce nemají být o drahých ozdobách, které každý rok obměňujete dle aktuálních barevných trendů. Vytvořte si tento rok Vánoce svépomocně a rozvěste po domě množství jehličí, šišek, skořice a jiných přírodních ozdob. Díky nim se váš domov krásné rozvoní a vás bude vždy při pohledu na vlastnoručně vyrobené dekorace hřát u srdce nejen na Štědrý den.