6 rostlin do každého interiéru

  Kategorie: Inspirace, Novinky,
21. čec'18

Všechny milovnice květin, zbystřete pozornost! Přinášíme vám seznam pěti nejoblíbenějších pokojových květin současnosti, které si okamžitě zamilujete i vy. Je však více než jisté, že květinovému šílenství propadnou i ty z vás, které květiny v interiéru až tak moc nemají rády.

Pokojové rostliny jsou takovým zeleným zázrakem, který nejen zlepšuje ovzduší, ale zároveň vytváří z každého interiéru útulné místo, ve kterém se každý cítí jaksi lépe. Podívejte se s námi na ty nejstylovější interiérové ​​rostliny, které váš domov změní k nepoznání.

Monstera

Kdo ještě nezná monsteru, ten zřejmě nepatří mezi milovníky sociálních sítí. Monstera je totiž nejproslulejší květ blogerů a influencerů na sociálních sítích. Monstera se navíc stala velmi častým motivem různých potisků, a to od kabelek až po povlečení. Tato původem jihoamerická rostlina vám doma vytvoří dokonalou tropickou atmosféru a nejlepší na ní je to, že nevyžaduje příliš mnoho péče. Právě naopak, přehnaná pozornost majitelů jí může spíše uškodit. Monstery dorůstají až do dvou metrů a přežijí nejen v půdě, ale i ve velké váze s vodou.

Tchýnin jazyk

Na tuto retro rostlinu s dlouhými úzkými listy si zřejmě vzpomíná každý, protože během dětství byla doslova na každém kroku. Tchýnin jazyk, nebo pokud chcete Sansevieria, byla kdysi zejména kvůli svému pojmenování pro smích, ale dnes se opět se slávou vrací do mnoha interiérů. Tato rostlinka má svůj domov v Nigérii, ale velmi rychle se zabydlí v každém interiéru. Patří mezi sukulenty, takže jí vyhovuje i přímé sluneční světlo. Zvládne to však i ve stínu, ale dávejte si pozor na teplotu – ta nesmí klesnout pod 10 stupňů.

Kaktusy

Kaktusy patří snad mezi nejvděčnější rostliny – bez zalévání vydrží mnohem déle než jiné pokojovky. Na výběr máte od jednoduché opuncie až po aloe vera a nejlepší na kaktusech (kromě nenáročnosti) je jejich tvar! Kaktusy sice stačí zalít jednou za tři týdny, ale je třeba jim dopřát opravdu slunné místo. Kaktusy patří mezi nejméně náročné květiny a jejich majitelé si klidně mohou odjet na třítýdenní dovolenou. V současnosti patří mezi jedny z nejoblíbenějších rostlin a jejich koupí pouze získáte.

Zamiokulkas

Název této rostliny vám toho asi hodně neřekne, ale při pohledu na fotku je jen málo pravděpodobné, že ji nepoznáte. Zamiokulkas, rostlinka z Madagaskaru, je velmi nenáročná na pěstování a postarat se o ni zvládne i začátečník či člověk, který na své květiny často zapomíná. Této rostlině se daří v méně osvětleném prostoru a stačí ji zalít jednou týdně. Pokud se opozdíte, nic se neděje – zamiokulkas bez problémů snese krátké období sucha, ale na přelévání byste si při této pokojovce měli dávat pozor.

Pilea

Pilea, na rozdíl od monstery, se do povědomí širší veřejnosti teprve dostává. Každému pěstiteli učarují její malé kulaté lístky, které připomínají mince. Ne nadarmo se této rostlince říká také Chinese money plant. Při pěstování je třeba myslet na to, že pilea má ráda dostatek světla a zvládá i přímé sluneční záření. Půdu má ráda vlhkou, nikoli však mokrou a díky mnoha podzemním výhonkům se rychle a snadno rozmnožuje.

Řasokoule

Pokud jste již někdy viděli řasokouli, zřejmě jste zpočátku nevěděli, zda jde o rostlinku nebo neobvyklého domácího mazlíčka. Nuže, řasokoule můžete bez obav zařadit do obou kategorií. Jde o japonské sladkovodní rostlinky, které na dotek připomínají mech. Péče o ně je velmi příjemná a, jak jinak, nenáročná. Řasokoule se dají doma pěstovat ve vodě, nejlépe v malém kulatém akváriu. Jednou za dva týdny stačí vodu vyměnit, přičemž její teplota by měla být mezi 10 a 28 °C. Během výměny vody je třeba si řasokouli vzít do ruky a koulet ji v dlaních, čímž se zachová její tvar, který si ve volné přírodě udrží sama. No není to rozkošná rostlinka na závěr?

Umíte si po přečtení tohoto blogu představit interiér bez rostlin? Nezáleží na tom, zda jste milovníky minimalismu nebo je vaší srdeční záležitostí boho interiér. Tyto nejoblíbenější pokojové rostliny se hodí jednoduše do každého domova.