4 DIY minimalistické velikonoční dekorace

  Kategorie: Inspirace,
03. dub'20

Veselé velikonoční svátky plné smíchu, vody, rodiny a tradičního jídla jsou téměř tady. Vzhledem k aktuální situaci ve světě i doma budou vypadat trochu jinak, ale do vašich domácností můžete stále vnést pravého velikonočního ducha. Inspirujte se našimi tipy na dekorace, které jsou minimalistické a váš domov mohou bez obav zdobit po celé jaro.

Přírodní jarní věnec

Velkonocny veniec

Uhlazené, dokonale promyšlené velikonoční věnce na dveře tento rok vystřídají „chaotické“ výtvory, které dokáže vyrobit opravdu každý. Potřebovat budete korpus, kterým může být čistý proutěný věnec nebo do kruhu vytvarovaný pevný drát. Připravte si také zahradnické nůžky, motouz, lepicí pistole, malá vajíčka a materiál z přírody – vrbové proutky, břečťan, přísavník, brslen, dřišťál, eukalyptus... najděte ve vaší zahradě nebo okolí různé popínavé rostliny nebo mladé výhonky, které se jednoduše tvarují a přineste si je domů. Do věnce můžete zakomponovat i jemné kvítky, jako například nevěstin závoj, ale i menší růže.

Při tvoření věnce se nechte unášet svou fantazií a příliš se nepřemýšlejte nad tím, co kam přilepíte. Výsledkem má být sice minimalistický věnec, avšak čím chaotičtěji bude na první pohled působit, tím hezčí v konečném výsledku bude. Doprostřed věnce můžete pověsit jakoukoliv dekoraci, například zvon, nebarvená vajíčka či stužku, ale můžete jej ponechat i bez této ozdoby. V horní části věnce na závěr uvažte motouz a připevněte ho na dveře.

Velikonoční stůl

Velkonocne prestieranie

Jak jsme již v úvodu zmínili, s Velikonocemi se spojují tradiční jídla, na kterých si rodina společně pochutnává. Bohatou nabídku jídel doplňte o jemné, minimalistické prostírání. Hlavní roli v tomto případě hraje prostírání z přírodního materiálu, například slaměné podložky pod talíře. Na prázdný talíř položte utěrku z juty, lnu nebo jiné přírodní látky a na ni uložte vařené vajíčko zabalené do bavlněné utěrky. Vajíčka mohou být i barvená, ale my jsme si zamilovali tato nebarvená vajíčka s rozkošnými obličejíky. Toto přírodní prostírání v hnědých tónech dotáhne do dokonalosti něco zeleného, například již zmíněný eukalyptus.

Bez vajíček to nejde

Velkonocne vajicka kbas

zdroj foto: freepik

Co by to bylo za Velikonoce bez barvených vajíček? Samozřejmě, vyzdobit se dají i v minimalistickém duchu. Na jejich „výrobu“ použijte akrylové barvy s dobrou pigmentací a vyhrajte si s různými tvary a barevnou kombinací. Trendem v barvení vajíček je již několik let technika ponořování vajíček do nádoby s vodou a lakem na nehty/akrylovou barvou. Vajíčka s tzv. mramorovým efektem získáte takto:

  • Do větší čisté nádoby napusťte vlažnou vodu a v malém množství do ní opatrně nalijte lak na nehty nebo barvu.
  • Špejlí barvu opatrně zamíchejte a do vody pomalu ponořte vajíčko (použijte raději vyfouknutá vajíčka, která ponoříte napíchnutá na špejli. Pokud se rozhodnete takovým způsobem barvit plná vajíčka, nedoporučujeme je později konzumovat).
  • Jemným krouživým pohybem ho ve vodě otáčejte, dokud se na něj barva „nenalepí“.
  • Obarvené vajíčko na špejli zapíchněte do polystyrenu a nechte uschnout.
  • Do vody opět vlijte lak nebo barvu a pokračujte stejným způsobem.

Vajíčka v macramé

Velkonocne macrame

zdroj foto: Brit + Co

Mimořádně oblíbené macramé si už našlo svou cestu i k velikonočním dekoracím. Svůj domov můžete díky této technice během blížících se svátků vyzdobit i v boho stylu. Jednoduchý macramé držák na vajíčka může být zpočátku pořádný hlavolam, ale uvidíte, že v závěru z vás bude macramé profík. Na výrobu jednoho držáku budete potřebovat macramé provázek a kroužek, na který výtvor zavěsíte. Postup je následující:

  • Z bavlnky nastříhejte 4 stejně dlouhé části podle toho, jak dlouhý držák chcete mít. Ideální délka je 80 cm.
  • Provázek přeložte na polovinu a takto uvažte na kroužek – vznikne vám uzel a 8 šňůrek, které budou vytvářet dvojice.
  • Každou dvojici spolu zauzlujte pár centimetrů dole od hlavního uzlu.
  • Potom zauzlujte vždy sousední šňůrky, opět pár centimetrů níže.
  • Toto již opakujte ještě jednou, čímž vám vznikne tvar podobný síti.
  • Na závěr všechny šňůrky spolu svažte uzlem na spodní části, vložte vajíčko a zavěste.

Předzvěstí Velikonoc je dubnové slunce, zpěv ptáčků a mláďátka, ale zapomínat netřeba ani na veselé velikonoční dekorace, které rozzáří váš domov a vnesou do něj svěží jarní vánek. Přejeme vám krásné Velikonoční svátky a hodně zdraví i bez té pověstné pomlázky.