Jak si užít léto naplno? Zpomalte!

  Kategorie: Inspirace, Novinky,
15. čec'18

Ani jste si nestihli všimnout, že léto oficiálně začalo a najednou je první polovina července za vámi? "Slow living" nebo "live slow" životní styl je pak pro vás to pravé ořechové. Kdy jindy se naučit zpomalit, ne-li v létě? Ovzduší je nabité pozitivní prázdninovou energií a lidé si užívají každý moment prázdnin. Naučte se zpomalit. Poděkuje se vám nejen psychika, ale i tělo.

Není divu, že v této uspěchané a sociálními sítěmi přeplněné době stále více lidí propadává józe, slow fashion, detoxu (i od sociálních sítí), cvičení obecně a změně jídelníčku. Přesně to jsou kroky, díky kterým zpomalíte a začnete si uvědomovat a užívat každý moment svého života. A léto najednou bude opravdu trvat dva měsíce namísto těch pocitových dvou týdnů.

Naučte se být offline

To nejjednodušší, co můžete udělat, může být zároveň to nejtěžší, a to zejména pro ty, kterým sociální sítě přerůstají přes hlavu. Za pokus to však stojí. Odhlaste se ze všech sociálních sítí alespoň na hodinu denně. Během té vezměte do rukou knihu, jděte se projít, zaběhejte si nebo si uvařte chutné jídlo, na které jste dosud neměli čas. Mobil odložte bokem, i když trávíte čas s rodinou či přáteli a vyhýbejte se mu alespoň hodinu před spaním.

Leto joga

Vytvořte si harmonogram

Tak jako střídání ročních období nebo dne a noci, i naše tělo má rádo jistý řád. Pokud máte pocit, že váš den je chaotický, krůček po krůčku ho zkuste změnit. Vstávejte a snídejte ve stejný čas, stanovte si část dne, během které budete cvičit, vyhraďte si přesný čas na práci a ve stejný čas se ukládejte do postele. Uvidíte, že po pár dnech přinese takový harmonogram ovoce a vy se budete cítit mnohem lépe.

Pečujte o tělo zevnitř

A zapomeňte na polotovary a nezdravé fastfoody, které zhltnete během pár minut. Najděte si alespoň každý druhý den čas na to, abyste uvařili zdravé jídlo, za které vám vaše tělo poděkuje. Snažte se nakupovat lokálně, tedy od místních prodejců a pokuste se vařit ze surovin, které jsou typické pro aktuální roční období. Nezapomeňte do jídelníčku zahrnout hodně ovoce a zeleniny a vyhýbejte se těžkým, mastným a smaženým jídlům.

Leto jedlo

Hydratujte a odpočívejte

Pomalejší životní styl má příznivý vliv i na pomalejší stárnutí, které bezprostředně souvisí s hydratací zevnitř i zvenku. Dodržujte pitný režim, který se má skládat zejména z čisté vody a nezapomeňte pravidelně krémovat pokožku, zejména pokud se zdržujete na slunci. Dopřejte si také dostatek spánku. Je sice léto, během kterého lidé často ponocují, ale pokud je to možné, vyhněte se tomu.

Sedněte si a vypněte

Poslední krok k pomalejšímu životnímu stylu se vám možná bude zdát trošku zvláštní. Nestojí však nic a jediné, co k tomu potřebujete je pohodlné místo k sezení. Najděte si ho, pohodlně se usaďte nebo si lehněte a zavřete oči. V hlavě si můžete přehrávat celý den nebo jednoduše nemyslete na nic alespoň 20 minut. Tento krok můžete klidně nazvat meditací, ale i nicneděláním. Uvědomujte si přítomný okamžik, ticho nebo zpěv ptáčků kolem vás a jednoduše odpočívejte bez telefonu v ruce.

Leto oddych

Pomalý životní styl se v dnešní uspěchané době stává tak trochu luxusem. Není to však něco nereálného – je jen na vás, jak si toto léto svůj čas zorganizujete. Tak co říkáte? Pokusíte se toto léto alespoň o trochu zpomalit?