Slow fashion či swap oblečení. Vyznáš se v módních termínech, které hýbou světem?

  Kategorie: Inspirace, Móda a trendy,
27. zář'19

Valí se na vás ze všech stran neznámé pojmy jako slow fashion, udržitelná móda, kapslový šatník, módní swap či upcyklace a vy netušíte, co znamenají? Náš krátký výkladový slovník vám pomůže rychle se v této rozrůstající problematice orientovat, tak pojďme na to!

Je móda vaše druhé jméno a nákupní centra jsou vaším dalším domovem? V tom případě je více než jisté, že s výše zmíněnými slovíčky jste se již zcela určitě setkala. I tomu největšímu milovníkovi módy se však může stát, že v moři nových pojmů se rychle ztratí. Pokud vám záleží na budoucnosti naší planety, zajímáte se o recyklaci odpadu a něco vám říká také zero waste životní styl, tento článek je právě pro vás!

Slow fashion sijaci stroj

Slow fashion vs. fast fashion

Tzv. pomalá móda je opakem fast fashion, tedy rychlé módy, která na nás číhá právě v zmiňovaných nákupních centrech. K fast fashion můžeme zařadit všechny značky, které prodávají neuvěřitelné množství oblečení za směšně nízké ceny a několikrát do roka přicházejí s novou kolekcí, po které konzumenti sahají jako po čerstvých rohlících. Kvalita takového oblečení je však nízká a většinou přežije pouze jednu módní sezónu.

Slow fashion móda, která je synonymem pro udržitelnou módu je úplným protikladem této rychlé módy. Zastánci slow fashion si vybírají módní kousky od lokálních designérů a návrhářů, vědí, kdo přesně jejich kalhoty či košili ušil a mohou se spolehnout na to, že na výrobu byly použity pouze kvalitní materiály, které přežijí mnoho let. Je pravda, že za slow fashion se v konečném důsledku platí o něco víc, ale investice do kvalitního oblečení se vám zaručeně vrátí. S hrdostí můžeme říci, že k slow fashion značkám patří i španělská značka Kbas, která své kabelky vyrábí ručně z poctivých materiálů.

Slow fashion second hand

Kapslový šatník

Kolikrát jste už stála před skříní naplněnou oblečením a nešťastně jste si povzdechla, že si i tak nemáte co obléci? Tomuto problému v životě alespoň jednou čelila každá žena. Odpovědí na toto klasické ženské dilema je však kapslový šatník, který sestává z limitovaného počtu oblečení. Většina se shoduje v tom, že kapslový šatník by mělo tvořit přesně 36 kousků oblečení, přičemž jde o jednoduchou matematiku 6 x 6. To znamená, že váš šatník by měl obsahovat 6 kalhot, 6 sukní a šatů, 6 kousků svrchního oblečení (trička, košile, svetry, halenky), 6 párů bot, 6 kusů bund a 6 kousků kabelek a doplňků. Všechny kousky by měly být navzájem perfektně kombinovatelné, díky čemuž budete ráno přesně vědět, co si dáte na sebe.

S minimem oblečení se vytratí problém přeplněné skříně, v níž oblečení pouze zapadá prachem a ztrácí na kvalitě. Když se nad tím zamyslíte, drtivá většina z nás i tak obměňuje tytéž outfity pořád dokola, protože jsou složeny z kousků, ve kterých se cítíme nejlépe. Postavte na tomto principu svůj šatník i vy a uvidíte, že váš život bude o něco jednodušší a méně stresující.

Módní swap

Nahromadilo se vám doma zbytečné množství oblečení, které jste na sobě neměla více než rok? Swap oblečení je pro vás správným řešením. Tyto akce se organizují stále více ve velkých, ale i menších městech a na své si během nich přijde každý – ten, co chce prodat, ale i ten, co chce koupit. Stačí se zaregistrovat (někdy není potřeba ani to), donést oblečení, které již nepotřebujete a za symbolickou částku ho prodat někomu, komu ještě udělá radost nebo jej vyměnit za jiný kousek od jiného prodejce. Oblečení, ale i doplňky tak dostanou druhou šanci. Swap je v podstatě jakýsi hybrid second handů, avšak jeho výhodou je to, že přesně víte, od koho „nové“ oblečení kupujete.

Slow fashion kosik

Upcyklace

Kromě second handů a módního swapu existuje ještě jeden způsob, jak dát oblečení druhý dech. Ten způsob se nazývá upcyklace a význam tohoto slova je velmi jednoduchý. Jde v podstatě o to, že oblečení, které vám už nepřináší žádný požitek, ale je v perfektním stavu, můžete jakýmkoli způsobem přetvořit na jiný kousek. Z pánské košile se může stát sukně, dlouhé džíny mohou ožít jako krátké kalhoty se stylovými výšivkami a otrhaná kabelka se může proměnit na úžasnou kosmetickou taštičku či stylový penál. Stačí pouze trochu kreativity, jehlu a nit a vy budete mít najednou ve skříni nový kousek, který budete milovat.

Není vám osud naší planety lhostejný? Zapojte se do této osvěty ve světě módy i vy a ukažte všem, že štěstí přinášejí nejen plné skříně nepotřebného oblečení, ale také pár kvalitních kousků s příběhem. Několik takových čeká i v našem e-shopu.

Nakupujte slow fashion