Minimalismus v šatníku: 5 kroků k novému stylu

  Kategorie: Inspirace, Móda a trendy,
16. dub'18

Každá žena určitě velmi důvěrně zná pocit zoufalství z toho, že si nemá co obléci. Skříň se přitom nedá pořádně zavřít a vy z ní nakonec vytáhnete kousky, které nosíte možná až příliš často. Pokud je vám tento scénář velmi dobře známý, čtěte dále. Možná je nový trend ve světě módy ušitý přímo pro vás.

Udržitelná móda, minimalismus v šatníku či slow fashion – i takto by se daly shrnout populární trendy ve světě módy, který se již dostává i k nám. Hlásají v podstatě velmi jednoduchou myšlenku o kvalitním oblečení, které má tvořit jádro šatníku. Jelikož každý člověk je jedinečný a má svůj styl, nelze přesně určit, kolik kousků oblečení v šatníku máte mít. Nejnižší čísla se však pohybují kolem počtu 6. Troufnete si na to?

Minimalizmus satnik

1. krok – vyhazujte

První krok na cestě za minimalismem bude možná trochu bolet. Vyházejte ze skříní úplně všechno oblečení a rozdělte ho na tři kopy. První bude tvořit oblečení, které milujete a nosíte ho velmi často, na druhé budou věci, u kterých se neumíte rozhodnout a na té třetí ty, které jste už dost dlouho neměla na sobě. Tu poslední kopu rovnou sbalte a někomu darujte, aniž nad tím ještě jednou přemýšlíte. U té druhé to bude o něco náročnější – důkladně si prohlédněte každý kousek a rovněž si položte otázku, kdy jste ho měla naposledy na sobě a jestli ho máte s čím kombinovat. Buďte nelítostná, za ten pocit na konci to stojí.

2. krok – pryč se zbytečným kategoriemi

Máte i vy ve skříni oblečení, do kterého se snažíte zhubnout? Nebo takové, na které nemáte odvahu, ale vždyť možná jednou? Darujte ho kamarádce, která má na ten kousek postavu už nyní a nezapomeňte ji v těch džínách i pochválit. Nepotřebujete se cítit zbytečně špatně a smutně při pohledu na vysněnou velikost kalhot. Bezcitně se zachovejte i k nejoblíbenějším svetrům a tričkům, které vás podržely při nejdůležitějších událostech vašeho života, ale už dávno nemají svůj tvar a kvalitu. Uvidíte, že za pár týdnů si na ně ani nevzpomenete.

3. krok – najděte svůj styl

Pokud víte, co vám sluší, máte tak trochu výhru v kapse. Najít svůj vlastní styl je někdy velmi náročné a za to může i neuvěřitelně mnoho oblečení v obchodech. Každý módní řetězec nabízí každou sezónu něco jiného, ​​takže i nalezený styl je obtížné udržet. Vše se však dá. Podívejte se na tu kopu oblečení, která vám zůstala a shrňte si ji. Většinou se dá už podle ní určit váš styl, ale pokud ho tam nevidíte, vyberte si z té kopy nejoblíbenější kousky a řiďte se tím.

Kapsulovy satnik

4. krok – inspirujte se

Nyní, když už máte redukci šatníku za sebou a jste na cestě za svým stylem, přichází na řadu inspirace. I největší módní mágové občas něco okopírují a rovněž mají své tajné inspirace. Najděte si na instagramu či pinterestu své módní ikony a ukládejte si oblíbené outfity. Samozřejmě, že to není o úplném kopírování stylu někoho jiného, ​​ale i díky tomuto kroku si vytvoříte svůj vlastní styl, podle kterého vás zanedlouho všichni budou znát.

5. krok – omezte nákupy

Pro všechny nákupní maniačky, které se dostaly až k pátému kroku, máme zprávu, která je velmi nepotěší. Minimalismus v šatníku není jen o jeho redukci, je to v podstatě celoživotní cesta. Konečně máte doma šatník, který dýchá a který jste si vytvořila přesně na míru. Pokuste se nezatížit ho novými kousky. Při nákupech o každém novém kusu pořádně popřemýšlejte – ať ho máte s čím nosit, jestli je to váš styl a zda skutečně lichotí vaší postavě. Pokud máte slabou vůli, nenakupujte bez kámošky, mámy či přítele, který se nebojí zkritizovat vás a stopnout špatné rozhodnutí.

Minimalismus, kapslový šatník či slow fashion mají i jinou výhodu. Je jako šitý na míru mladým lidem, kteří často mění střechu nad hlavou a stěhování je pro ně jako noční můra. S minimálním počtem oblečení se nikdo velmi nezapotí a bez problémů se přestěhuje i za oceán. Troufnete si zredukovat své oblečení a vydáte se na cestu minimalista?