Návod na klidné a šťastné Vánoce

  Kategorie: Lifestyle,
19. pro'18

Co vás napadne jako první, když se řeknou Vánoce? Je to pouze nekonečný shon, rychlé vánoční přípravy a stres z toho, že to zase všechno nestihnete? V tom případě jste na správném místě! Připravte si šálek oblíbeného čaje, pohodlně se usaďte a přečtěte si následující blog, ve kterém na vás čeká návod na klidné Vánoce.

Už odmalička nám rodiče vštěpují, že Vánoce jsou svátky klidu a míru a jsou zejména o setkání rodiny, až potom o dárcích a dokonale uklizeném domě. I přesto na to každý rok zapomínáme a snažíme se stihnout vše v předstihu a naložíme si na bedra opravdu hodně práce. Zkuste to letos trochu jinak a v klidu si užívejte nejen chvíle po rozbalení dárků, ale i přípravy na celé Vánoce

Dejte sbohem multitaskingu

Určitě si i vy vzpomínáte na časy, kdy byl multitasking velkým hitem a možná dokonce pracujete ve firmě, která ho od vás vyžaduje. Co je však dobré na dělání více věcí najednou, když ani jednu neděláte pořádně? Pokuste se proto během nejbližších dní zaměřit pouze na jednu věc a věnujte jí celou svou pozornost. Uvědomte si, co děláte a jednoduše se alespoň na chvíli ponořte do přítomného okamžiku. Vánoce jsou přece svátky klidu a takové by měly být i přípravy na ně. Nespěchejte a nesnažte se stihnout vše jen proto, že vaše sousedka má už dávno uklizeno a napečeno.

Vianoce darceky

Podívejte se na vánoční film

Avšak ideálně bez reklam a určitě bez telefonu po ruce. Vánoční filmy jsou „povolené“ pouze během tohoto kouzelného období, proto si je naplno vychutnejte. Zasmějte se na scénách, které jste viděli už alespoň tisíckrát, a opakujte s postavami nezapomenutelné repliky. K vánočnímu filmu si nezapomeňte připravit horkou čokoládu se šlehačkou, popřípadě domácí punč či svařené víno a samozřejmě vánoční pečivo. Soustřeďte se na film, aniž byste každou chvíli kontrolovali Facebook, Instagram, Pinterest a ostatní sociální sítě, které vás budou zbytečně rozptylovat a určitě i znervózňovat. Upřímně, kdy jste se naposledy dívali film či seriál bez mobilu v ruce? Zkuste to alespoň během Vánoc a uvidíte, že se vám konečně podaří nasát atmosféru, kterou všude hledáte.

Zabalte dárky

Balení dárků je většinou aktivita, která nám konečně pomůže uvědomit si, že Vánoce jsou opravdu zde. Zároveň je to trochu kreativní činnost, při které můžete sledovat vánoční film či poslouchat vánoční písničky. Během balení myslete na osobu, jejíž dárek právě balíte a představujte si, s jakou radostí ho rozbaluje. Nezapomeňte ke každému dárku připnout jmenovku a připsat pár milých slov, díky čemuž bude potěšení z dárku ještě větší. Pokud chcete, aby bylo i balení dárků součástí vašich klidných a pomalých Vánoc, nestresujte se. Uvědomte si, že dárky nemusí být zabalené dokonale, ale zejména s láskou.

Vianoce pecenie

Pečte

Pečení je součástí Vánoc snad v každé rodině. Uvědomili jste si však někdy, jak při tom spěcháte, protože vás čeká ještě tolik povinností? Pečení přitom nemusí být ani zdaleka plné stresu, ale akorát tak plné mouky, medu, vajíček a voňavého perníkového koření. Podobně jako při předchozích činnostech, věnujte se naplno pečení a neodbíhejte k dalším povinnostem, které máte na seznamu. Všechno má svůj čas a ten nyní věnujte mísení těsta, vykrajování perníčků či natírání lineckého pečiva. Uvědomujte si, co dělají vaše ruce, vnímejte vůni, která se šíří kuchyní a zapomeňte alespoň na chvíli na vše ostatní, co vás ještě čeká.

Projděte se městem

Nejlépe večer, protože právě tehdy uvidíte krásně ozdobené ulice rozzážené světýlky, které vás okamžitě naladí na Vánoce. Rozhlížejte se kolem sebe, nasávejte krásnou atmosféru a těšte se z toho, že přicházejí nejkrásnější svátky v roce. Pokud vám k dokonalé atmosféře Vánoc přece jen něco chybí, zajděte na vánoční trhy a vychutnejte si horký punč či svařené víno v příjemné společnosti. Opět jednou zapomeňte na mobil a sociální sítě, ty počkají, dokud se nevrátíte domů.

Vianoce trhy

Jste už dostatečně naladěni na Vánoce? Užívejte si je naplno od začátku až do konce a nezapomínejte, že všechno ostatní počká. Nejdůležitější je pouze zdraví, štěstí a rodina. Přejeme vám všem krásné Vánoce!